Πηγάδι νερού είναι μια γεώτρηση που δημιουργεί μια οπή στο έδαφος και που φτάνει μέχρι το βάθος που θα φανεί νερό. Η διάνοιξη του πηγαδιού γίνεται είτε με χειροκίνητους τρόπους, απλό σκάψιμο με ειδικά εργαλεία δηλαδή, είτε με μηχανήματα.
Το πηγάδι νερού από τα αρχαία χρόνια εθεωρείτο περιουσιακό στοιχείο και η ύπαρξή του σε μια γη, τη χαρακτήριζε ευλογημένη. Σε περιπτώσεις κάποιου πολέμου ή πολιορκίας, συνήθης τακτική ήταν να γεμίζουν τα πηγάδια με πέτρες για να αποκλείσουν μια περιοχή από το πόσιμο νερό, καθιστώντας το πηγάδι ανενεργό για χρόνια προτού ξανανοιχτεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 97% του φρέσκου νερού που καταναλώνεται παγκοσμίως, προέρχεται από τον υδάτινο ορίζοντα του υπεδάφους και βρίσκεται σε πηγάδια ή γεωτρήσεις νερού. Πολλές φορές οι γεωτρήσεις νερού πραγματοποιούνται σε στερεμένα πηγάδια, ώστε να χρησιμεύσουν ως αποθήκες του νερού που προκύπτει από τη γεώτρηση.
Τα πηγάδια σκάβονται για διάφορους λόγους, όπως για να διαπιστωθεί η ποιότητα νερού του υπεδάφους, για να χρησιμοποιηθεί η γεωθερμία του υπεδάφους, για πότισμα αλλά και για εύρεση πόσιμου νερού. Η γεώτρηση για διάνοιξη πηγαδιού μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως αναφέρεται παρακάτω και υπάρχουν κάποια στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.
Αν και η περιοχή της Αττικής είναι κυρίως αστική λόγω της Αθήνας, παρ' όλα αυτά παρουσιάζει μεγάλο πλήθος πηγαδιών καθώς η πεδιάδα των Μεσογείων (Κορωπί, Παιανία, Σπάτα, Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κερατέα) αλλά και η πεδιάδα του Μαραθώνα και Μεγάρων τροφοδοτούν κατά μεγάλο μέρος με λαχανικά την πόλη των Αθηνών.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα πηγάδια παρουσιάζονται κυρίως στις πεδινές εκτάσεις όπως στο Θεσσαλικό κάμπο (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα κ.α.), στην Αργολίδα (Άργος), στην Ηλεία (Πύργος, Αμαλιάδα), στη Μεσσηνία (Καλαμάτα, Φιλιατρά κ.α.), στην Μακεδονική πεδιάδα (Κοζάνη, Κατερίνη, Βέροια, Κιλκίς, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα), στην Εύβοια (Χαλκίδα, Νέα Αρτάκη, Ψαχνά κ.α.), στην Αιτωλοακαρνανία (Αγρίνιο, Μεσολόγγι κ.α.) και στους κάμπους της Δυτικής Ελλάδας (Πρέβεζα, Άρτα, Αμφιλοχία κ.α.).